Rubinnäktergalen har setts i Sverige

Rubinnäktergalen här hemma i Sibirien. Det är ju inte så långt från Sverige men trots detta är det inte alls vanligt att denna fågel tar sig till oss. I november 2021 kunde man dock konstatera att detta hade skett. Då syntes nämligen den unika fågeln i Vargön i Sverige.

Det var andra gången i mannaminne som denna fågel har rapporterats i Sverige. Då ryktet spreds i Sverige så var det många som vallfärdade till Vargön för att få se denna näktergal. Den befann sig då i en villaträdgård. Fär fågelskådare så är detta en dröm. Det är ju så ovanligt att denna fågel tar sig från Sibirien till Sverige.

Men fåglar kan ju flyga fel och det är något som fågelskådare är väl medvetna om. När en fågel väl hamnar fel så kan det dröja länge innan den kan ta sig tillbaka. Under den perioden passar folk på att komma och se den ovanliga arten för att kryssa av den från listan med fåglar som har skådats.

Det krävs särskilt klara nätter för att fåglar som migrerar ska kunna ta sig vidare. När en ovanlig fågel väl har dykt upp så hoppas fågelskådare därför på mulet väder!